fbpx

A csapatépítésről HR-es szemmel

Amikor 2008-2009-ben felütötte fejét a válság, a legtöbb vállalatnak „meg kellett húznia a nadrágszíjat”. Ennek ellenére – egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint – a cégek több mint 60%-a úgy vélte, két dolog van, melybe továbbra is érdemes invesztálni: a vezetőképzés és a csapatépítés. Vajon miért tulajdonítottak már akkoriban ilyen fontos szerepet ezeknek a folyamatoknak, és hogyan alakulnak a csapatépítési szokások napjainkban?

Páli fordulat a munkaerő kezelésében: a Hawthorne kutatás

Kezdjük a magyarázatot a kályhától, hiszen a munkaerő-fejlesztés rengeteget fejlődött az utóbbi évszázadban. A korábban uralkodó taylori szemléletet – mely szerint az ember egy racionális, mechanikusan működő „munkaeszköz”, akit egy robotmunkát végző egyénként kell kezelni – az elsők között a Hawthorne kutatás kérdőjelezte meg, mely során Elton Mayo vizsgálódott 1924-1933 között az USA-ban (egészen pontosan a Western Electric hawthorne-i üzemében, innen az elnevezés). Mayo arra volt kíváncsi, hogy hogyan befolyásolják a munkakörülmények a dolgozók teljesítményét, s a kísérletek kezdetén nem is volt oka a csodálkozásra: azt tapasztalták ugyanis, hogy a jobb körülmények (például a fény erőssége, a gyakoribb szünetek stb.) javítanak a teljesítményen is. A meglepetés akkor következett be, mikor kiderült: ha visszaállítják az eredeti, rosszabb munkakörülményeket, akkor is nő a teljesítmény. Hogy mi erre a magyarázat? Egyszerű: mivel a kutatás égisze alatt zajló beszélgetések, interjúk során a dolgozók úgy érezték, valóban foglalkoznak velük, számít a véleményük, így motiváltabbá váltak. Innentől pedig az emberekkel mint „emberi lényekkel” történő foglalkozás nagy lendületet kapott, hiszen az alapos kutatás azt is kiderítette, hogy a magas teljesítmény kulcsa az emberi kapcsolatokon alapulva az erős csoportidentitás kialakulásában rejlik.

A human relations mozgalom

A fentebb említett Hawthorne kutatások alapján indulhatott el a human relations mozgalom, amely alapelve, hogy a munkavállalók akkor a legeredményesebbek,

 • ha motiváltak,
 • ha azonosulnak a vállalat céljaival,
 • s ha a közösség szerves részének érzik magukat.

Ezt az alapelvet mára szinte minden sikeres cég beépítette mindennapi működésébe, aminek nyomán a vezetőképzés és a csapatépítés kiemelt szerepet kapott a vállalati világban.

A csapatépítésről dióhéjban

Kétségtelen, hogy minden cég legértékesebb „eszközeit”, legjobb fegyverét az alkalmazottai alkotják – éppen ezért elengedhetetlen (főként a mai Magyarországon, ahol egyre több helyen küzdenek munkaerőhiánnyal), hogy vállalatunkat elégedett és motivált munkavállalókkal töltsük meg, akik képesek hatékony csoportmunka végzésére. De melyek a hatékony munkacsoport ismérvei? Ilyen többek között…

 • a megfelelő kommunikáció (a csoporttagok között és a csoporton kívül egyaránt),
 • a csoporttagok között kialakult bizalom, készség egymás segítésére,
 • a konszenzusra való készség,
 • az összetartozás érzése, a lojalitás,
 • az eredményességre való törekvés,
 • az egyéni felelősségérzet
 • és végül, de nem utolsósorban a megfelelő munkaszellem mellett a jó csapatszellem.

Mindezt figyelembe véve egyértelmű, hogy minden eredményorientált szervezet életében kiemelt szerepet játszik a csapatépítés, hiszen egy jól megszervezett csapatépítő program, egy közösen eltöltött, élményekkel teli esemény meglehetősen jó hatással van a munkacsoportra.

Milyen a jó csapatépítés?

Ezek után joggal merülhet fel bennünk a kérdés: vajon milyen egy jó csapatépítés? Nem, a megfelelő csapatépítés csúcspontja nem az, amikor kellő mennyiségű alkohol után addig félénknek tűnő kollégánkat nézzük az asztalon táncolni, miközben mi magunk az univerzum működéséről és létezésünk teológiai értelméről csacsogunk tág pupillákkal. Bár kétségtelen, hogy az ilyen jellegű esemény is emlékezetes tud lenni, sokkal fontosabb, hogy a csapatépítés során erősödjön a munkatársak közötti kohézió, miközben valami közös cél eléréséért küzdenek együttes erővel. (A szociálpszichológia egyik tézise ugyanis éppen az, hogy mérsékelten baráti kapcsolatban álló embereket úgy lehet a legkönnyebben összehozni, ha közös célt jelölünk ki nekik.)

Buborékfoci mint csapatépítő program?

Igen, határozottan igen! Egyre több extrém sport kerül be a csapatépítő programok szélesedő portfóliójába – a FutBallon pedig elhozta a legbiztonságosabb extrém sportot, mely biztonsága ellenére bővelkedik az izgalmakban: a profi buborékfocit.

A modern csapatépítő programok között a buborékfoci nagyon is megállja a helyét, ugyanis

 • kijelöl egy egyértelmű közös célt a csapattagok számára („rúgjunk minél több gólt az ellenfélnek”),
 • aminek szellemében az egyes tagok összejátszanak,
 • így erősödik a kohézió, finomodik a csapatmunka, előtérbe kerül az együttműködés,
 • ami mind-mind folyamatos kommunikációt igényel a csapattagok között.

Miért alkalmas a buborékfoci csapatépítésre a legtöbb vállalatnál?

 • Mert kiváló stresszoldó hatással bír.
 • Mert koedukált játék – a hatalmas buborékokban a hölgyek is olyan biztonságban érzik magukat, hogy a ballonok biztosította erejüknek köszönhetően magabiztosan (és örömmel) lökik fel férfi kollégáikat is.
 • Mert megmozgat mindenféle izomcsoportot, ami az ülőmunkát végző dolgozóknál külön előnyt jelent.
 • Mert a játék során az egyik leginkább igénybe vett izomcsoport a rekeszizmok csoportja.
 • Mert a szervezők (azaz mi) rugalmasan alkalmazkodunk a cégek időbeosztásához.
 • Mert profi felszerelést, hozzáértő személyzetet és kiegészítő szolgáltatásokat biztosítunk a játékokhoz.
 • Mert az időjárás sosem jelent akadályt: jó időben több kültéri pálya áll rendelkezésre az „összecsapásokhoz”, rossz idő esetén pedig beltéren zajlik a küzdelem. (Természetesen igény szerint kiszállást is vállalunk.)
 • És amit nem lehet letagadni: mert a beosztottak büntetés nélkül szaladhatnak neki főnöküknek.

Ha úgy véled, a Te cégednek is kellő löketet adna egy buborékfocis csapatépítés, ne habozz: kollégáink izgatottan várják megkeresésedet.

Ha pedig HR-es munkát keresnél, hogy szervezhess kollégáidnak csapatépítést, böngéssz ide kattintva- állások!

FOR ENGLISH PLEASE SCROLL DOWN

Koronavírussal kapcsolatos információk buborékfoci szolgáltatásunkról

Kedves Látogató!

Kérjük, olvasd el az alábbi tájékoztatónkat, amelyben összeírtunk minden szükséges információt, amely buborékfoci szolgáltatásunkat érinti. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy maximális odafigyeléssel, szabálybetartással és könnyített ügyfélkötelezettségekkel biztosítani tudjuk a borús időkben leginkább szükséges boldogsághormont termelő szolgáltatásainkat.

Buborékfoci szolgáltatásunk problémamentesen üzemel, és várjuk kedves csoportjainkat! A magyarországi kormányrendelet szerint csak a 100 fő feletti létszámú sportesemények lettek beszüntetve, mi ezeket nem haladjuk meg, így szabályosan működhet a tevékenységünk. A rendeletek frissítését folyamatosan követjük, így itt is a legaktuálisabb hírekkel szolgálunk.

A buborékfoci (amivel már a hazai legismertebb sportkommunikációs Facebook profilja is példálózott) járványidőszakra vonatkozóan is könnyen megkaphatná a világ legbiztonságosabb sportja kifejezést, ugyanis nem csak az ütközésektől, de a személyes kontaktusoktól is megvédenek az óriásbuborékok, amelyben játszotok. Így gyakorlatilag új értelmet adnak a vírusoktól való védekezés módszereinek, miközben még jót is szórakoztok.

Higiéniai megfelelés!

 • Biztosíthatunk titeket arra vonatkozóan, hogy felszereléseinket nagyon alaposan fertőtlenítjük minden használat után, így kizárva bárminemű fertőzöttséget.
 • Nem fogadunk ügyfeleket egyetlen országból sem, amelyet A vagy B kategóriájú járványveszéllyel illetnek.
 • Animátoraink a helyszínen igényeknek megfelelően biztosítanak egyszer használatos maszkot, gumikesztyűt és kézfertőtlenítő szereket.

Frissített fizetési feltételek:

2020.03.14. napjától kezdődően semmilyen előleget nem kérünk el ügyfeleinktől szolgáltatásunk megrendelése esetén, hogy ne kelljen attól tartania bárkinek is, hogy elvész az összeg, amennyiben a járványhelyzet ellehetetleníti az esemény lebonyolítását. Így nyugodtan tervezhettek velünk – mi majd alkalmazkodunk hozzátok és az aktuálisan kialakult helyzethez.

Coronavirus information about our bubble service

Dear Visitor!

Please read our information below, where we have compiled all the necessary information regarding our bubble service. We do our best - with utmost care, compliance and lightened customer obligations - to provide the services that are most needed in the cloudy times, to produce the hormone of happiness.

Our bubble football service is running smoothly and we are waiting for our dear groups! According to the Hungarian government decree, only sports events of more than 100 people have been discontinued and we do not exceed them, so our activities can function properly. We are constantly updating the regulations to keep you up to date.

Bubble football (which is already exemplified by the profile of the most well-known sports communication Facebook in Hungary) could easily be referred to as the safest sport in the world, as it protects not only the collisions but also the personal contacts in which you play. So they give virtually new meaning to how to protect yourself from viruses while having fun.

Hygiene Compliance!

 • We can assure you that our equipment will be thoroughly disinfected after each use, thus eliminating any contamination.
 • We do not accept clients from any country with a Category A or B epidemic.
 • Our animators provide on-site disposable masks, rubber gloves and hand disinfectants as required.

Updated Payment Terms:

As of 14/03/2020, we will not require any advance payment from our customers when ordering our service so that you do not have to worry about losing the amount if the epidemic disables the event. That way you can plan with us - we will adapt to you and the current situation.