fbpx

A női labdarúgás rögös útja

Ha azt mondjuk: „női foci”, nektek mi jut eszetekbe? Szexi, copfos labdazsonglőr lányok? Vagy talán egy lemondó, félhangos „olyan nincs is” sóhajtással legyintetek egyet? Ugyan a női futballtörténelem kissé nehézkesen indult, az elmúlt 123 év alatt hatalmas utat jártak be a szereplői; s nem titok, hogy a női foci napjainkban is rohamosan fejlődik.

„Én személy szerint nem helyeslem nők részvételét a nyilvános versenyeken, ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy ők egy sor sportágat nem művelhetnek, csak éppen nem nyilvánosan bemutatva” – hagyta el a mondat egy bizonyos Pierre de Coubertin báró száját a 20. század első felében. Ez tehát a kiindulópontunk, melyen női olvasóink bizonyára felszisszennek (fokozhatjuk tovább is a kedélyeket, ha hozzátesszük, hogy a báró következő mondatában azt taglalta, a nők szerepe az ilyen eseményeken legfeljebb az lehet, hogy megkoszorúzzák a győzteseket). Innen jutottunk el odáig, hogy ma már a női labdarúgás fejlődik az egyik legdinamikusabban a világon. Tekintsük át az ide vezető utat röviden!

Géppuskalábú lányok – új értelmezésben

Az első hivatalos női labdarúgómérkőzést 1895. március 23-án játszották Londonban. Ugyan ez előtt a labdarúgás (ahogy egy sor más dolog is) csak a férfiak kiváltsága volt, mégsem ez a legérdekesebb elem a történetben: a női foci elterjedésének ugyanis az első világháború ágyazott igazán meg. Mivel a férfiak a csatasorban munkálkodtak, addig a nőknek kellett őket a gyárakban helyettesíteni, hogy „mehessen tovább az élet”; ekkor született meg a gondolat, hogy ha a gyárban megállja a helyét a szebbik nem, miért ne állná meg ugyanilyen jól a futballpályán is? Összekötve a kellemeset a hasznossal, a „Dick, Kerr & Co” nevű lőszergyár egyik munkatársa, Grace Sibbert jótékonysági mérkőzést szervezett a gyár női csapatának részvételével, hogy segíthessenek a sebesültek, hadiárvák és hadiözvegyek sorsán. A mérkőzésre – melyre 1917 karácsonyán került sor – mindenki meglepetésére tízezer ember váltott jegyet, aminek következtében (mai mértékkel számolva) 16 millió forintot tudtak a kitűzött nemes célra fordítani. Innentől már nem volt megállás, a csapat sikert sikerre halmozva menetelt előre, egészen a nemzetközi hírnévig.

A hivatalossá válás lépcsőfokai

A női futball diadalmenetét ezután még számos bukkanó akasztotta meg, melyek legfőképp abból a félelemből fakadtak, hogy alááshatja a férfi futball népszerűségét. A későbbiek folyamán a fejlődésben kulcsfontosságú szerepet játszott az UEFA (Union of European Football Associations, vagyis Európai Labdarúgó-szövetség): tagjai 1971-ben szavazást tartottak arról, hogy a női labdarúgás a nemzeti szövetségek irányítása alá kerüljön-e, s az eredmény egy elsöprő erejű „igen” volt, aminek következtében a legtöbb európai nemzet át is vette a női labdarúgás irányítását.
Ugyan innentől kezdve beindultak a barátságos mérkőzések, további 20 évet kellett várni ahhoz, hogy a FIFA (Fédération Internationale de Football Association, vagyis Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) kiírja az első hivatalos Női Labdarúgó Világbajnokságot; majd 1996-ban a női futball már a Nyári Olimpiai Játékok programjában is elfoglalta előkelő helyét.

A női labdarúgás napjainkban

Láthattuk, hogy a női labdarúgás kérdésköre meglehetősen megosztó volt már a kezdetektől fogva, s hogy ez a téma nem csak sportszakmai, hanem bizony erősen társadalmi és gazdasági kérdés is. Mindazonáltal mára eljutottunk odáig, hogy – ha hiszitek, ha nem, – a női labdarúgók száma gyorsabban nő, mint a férfiaké. Ma nagyjából 22 millió női focista van világszerte, s ha az UEFA-n múlik, ez a szám továbbra is nőni fog, ugyanis a szövetség elkötelezte magát a női labdarúgás folyamatos népszerűsítése mellett.

Íme, a női foci történelmének néhány fontos említett mérföldköve:

A cikk forrása: Déri Diána – A női labdarúgás története: Európa, mint a sportág bölcsője (Testnevelés, Sport, Tudomány; 1. évfolyam, 1. szám)

A fő képünkről: Image used under license from Freestock.com

FOR ENGLISH PLEASE SCROLL DOWN

Koronavírussal kapcsolatos információk buborékfoci szolgáltatásunkról

Kedves Látogató!

Kérjük, olvasd el az alábbi tájékoztatónkat, amelyben összeírtunk minden szükséges információt, amely buborékfoci szolgáltatásunkat érinti. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy maximális odafigyeléssel, szabálybetartással és könnyített ügyfélkötelezettségekkel biztosítani tudjuk a borús időkben leginkább szükséges boldogsághormont termelő szolgáltatásainkat.

Buborékfoci szolgáltatásunk problémamentesen üzemel, és várjuk kedves csoportjainkat! A magyarországi kormányrendelet szerint csak a 100 fő feletti létszámú sportesemények lettek beszüntetve, mi ezeket nem haladjuk meg, így szabályosan működhet a tevékenységünk. A rendeletek frissítését folyamatosan követjük, így itt is a legaktuálisabb hírekkel szolgálunk.

A buborékfoci (amivel már a hazai legismertebb sportkommunikációs Facebook profilja is példálózott) járványidőszakra vonatkozóan is könnyen megkaphatná a világ legbiztonságosabb sportja kifejezést, ugyanis nem csak az ütközésektől, de a személyes kontaktusoktól is megvédenek az óriásbuborékok, amelyben játszotok. Így gyakorlatilag új értelmet adnak a vírusoktól való védekezés módszereinek, miközben még jót is szórakoztok.

Higiéniai megfelelés!

  • Biztosíthatunk titeket arra vonatkozóan, hogy felszereléseinket nagyon alaposan fertőtlenítjük minden használat után, így kizárva bárminemű fertőzöttséget.
  • Nem fogadunk ügyfeleket egyetlen országból sem, amelyet A vagy B kategóriájú járványveszéllyel illetnek.
  • Animátoraink a helyszínen igényeknek megfelelően biztosítanak egyszer használatos maszkot, gumikesztyűt és kézfertőtlenítő szereket.

Frissített fizetési feltételek:

2020.03.14. napjától kezdődően semmilyen előleget nem kérünk el ügyfeleinktől szolgáltatásunk megrendelése esetén, hogy ne kelljen attól tartania bárkinek is, hogy elvész az összeg, amennyiben a járványhelyzet ellehetetleníti az esemény lebonyolítását. Így nyugodtan tervezhettek velünk – mi majd alkalmazkodunk hozzátok és az aktuálisan kialakult helyzethez.

Coronavirus information about our bubble service

Dear Visitor!

Please read our information below, where we have compiled all the necessary information regarding our bubble service. We do our best - with utmost care, compliance and lightened customer obligations - to provide the services that are most needed in the cloudy times, to produce the hormone of happiness.

Our bubble football service is running smoothly and we are waiting for our dear groups! According to the Hungarian government decree, only sports events of more than 100 people have been discontinued and we do not exceed them, so our activities can function properly. We are constantly updating the regulations to keep you up to date.

Bubble football (which is already exemplified by the profile of the most well-known sports communication Facebook in Hungary) could easily be referred to as the safest sport in the world, as it protects not only the collisions but also the personal contacts in which you play. So they give virtually new meaning to how to protect yourself from viruses while having fun.

Hygiene Compliance!

  • We can assure you that our equipment will be thoroughly disinfected after each use, thus eliminating any contamination.
  • We do not accept clients from any country with a Category A or B epidemic.
  • Our animators provide on-site disposable masks, rubber gloves and hand disinfectants as required.

Updated Payment Terms:

As of 14/03/2020, we will not require any advance payment from our customers when ordering our service so that you do not have to worry about losing the amount if the epidemic disables the event. That way you can plan with us - we will adapt to you and the current situation.