fbpx

Az eddigi vb-kről röviden: a harmadik foci vb – magyarok a dobogón és újabb olasz siker

Az utóbbi hetekben rákaptunk arra, hogy nosztalgiázunk kicsit: az oroszországi futball-világbajnokság közeledtével felidézzük a korábbi vb-k [ejtsd: ’vébék’, nem pedig ’vébéká’ – utóbbiból már szerencsére kinőttünk) eseményeit. Lássuk, mi történt a harmadik bajnokságon, 1938-ban!

Az első világbajnokságon Uruguay vihette haza a nyertes trófeát – jobban mondva túl sok kilométeren át nem kellett cipelnie, hiszen ők voltak a házigazdák –, a másodikon pedig az olaszoké volt a győzelemmel járó felhőtlen öröm. Tekintve, hogy e második alkalommal pedig Olaszországé volt a rendezés joga, joggal gondolhatnánk, hogy az a tendencia volt jellemző erre az időszakra, hogy a rendező ország lesz a nyertes, de a harmadik bajnokság már rögtön meg is hazudtolja ezt a gondolatot: a spoilerezés lehetőségével élve eláruljuk, hogy az 1938-as franciaországi vb-t szintén a „digók” nyerték.

Az osztrák, a német és a csehszlovák „bukta”

Kiss Ádám után szabadon, mind az osztrák, mind a német, mind a csehszlovák csapatoknak igazi buktát, azaz „fuckup”-ot kellett átélniük: míg az előbbi válogatott a történelmi háttér miatt részt sem vehetett a bajnokságban, a németek ugyan csatasorba álltak, de már az első adandó alkalommal el is buktak a svájciak javára. Talán még fájóbb volt a kiesés a csehszlovákok számára, akik 1934-ben ezüstérmet szereztek, most pedig már a negyeddöntőt követően indulhattak is haza.

A brazilok már akkor is tudtak

A Brazília-Lengyelország mérkőzés számos izgalmat tartogatott a korabeli nézők számára: ez volt a vb-k történetében az első alkalom, hogy valaki (név szerint Ernest Wilimowski, becenevén „Ezi”) nem kevesebb, mint négy gólt juttatott az ellenfél kapujába. Az addig páratlan teljesítmény azonban nem volt elég a brazilok ellen, akik 6:5-ös végeredménnyel zavarták haza a lelkes lengyeleket.

A döntő: magyarok (!) vs. olaszok

Hiszitek vagy sem, a magyar fociválogatott akkoriban a világ élmezőnyébe tartozott, így egyáltalán nem volt meglepetés, hogy magabiztosan meneteltünk egészen a döntőig. Ezen a ponton azonban sajnos megállítottak minket az olaszok, akik így megvédték korábbi világbajnoki címüket.

A sorrend

Íme, a bajnokság végeredménye:

 1. Olaszország
 2. Magyarország
 3. Brazília
 4. Svédország
 5. Csehszlovákia
 6. Franciaország
 7. Svájc
 8. Kuba
 9. Románia
 10. Németország
 11. Lengyelország
 12. Norvégia
 13. Belgium
 14. Hollandia
 15. Holland-India

Aki pedig inkább vizuális típus, megnézhet egy videós összefoglalót is a 3. világbajnokságról: