fbpx

Az eddigi vb-kről röviden: a második futball-világbajnokság, az olasz mámor

Mivel hamarosan kezdődik a legújabb foci-világbajnokság, összeszedjük Nektek dióhéjban az eddigi vb-k történéseit. Előző cikkünkben az első bajnokságról, az uruguayi sikerről írtunk; most vegyük kicsit górcső alá a második, 1934-es vb eseményeit, ahol az olaszok arattak győzelmet a többi nemzet labdarúgói fölött.

Akiknek eddig – hozzánk hasonlóan – az olaszokról a pizza és a spagetti mellett leginkább a „babara buppi, babara buppi, bibara babara babada” sorok jutottak eszébe, itt egy új infó: ők voltak az első nemzet, akiknek annak ellenére, hogy ők rendezték a világbajnokságot, selejtezőt kellett vívniuk a szereplésért. Ez egyébként nemcsak az első, hanem az egyedüli ilyen alkalom is volt a vb-k történetében (szerencsére – így egyszer talán mi is kijuthatunk, ha megnyerjük a rendezés jogát, haha).

Mondhatnánk, hogy meg kellett küzdeniük az olaszoknak a bajnokságban való szereplésért, de hazudnánk, ugyanis rögtön 4:0-ra verték meg a görögöket, így még nagyobb vb-lázban égett az egész ország. Ezt a lendületet meg is tartották a házigazdák, s az amerikai válogatott fölött 7:1-es győzelmet arattak. Ezt követően a spanyolokkal már nem ment minden olyan könnyen, mint a karikacsapás, de végül őket is sikerült felülmúlni.

… eközben a magyar fronton

A magyarok – az első világbajnoksággal ellentétben – részt vettek az 1934-es vb-n, sőt az első akadályt sikerült is megugrani, viszont a negyeddöntőben Ausztria sajnos hazaküldött minket. A csata különben meglehetősen „véresre” sikeredett, olyannyira, hogy mindössze 9 magyar játékos maradt fenn a pályán a játék végére (ami egész biztosan közrejátszott az eredmény kialakulásában). Mindenesetre szégyenkezésre semmi ok, legalább kijutottunk!

A döntő

A második futball-világbajnokság döntő mérkőzését az olasz és a csehszlovák csapat vívta. Az összecsapást – melyet a közönség soraiban maga Mussolini is figyelemmel követett – a csehszlovákok irányították az elején, meg is szerezték első vezető góljukat, de végül aztán sikerült az olaszoknak megfordítani a meccs állását, és a hosszabbítás alatt megszerezték a világbajnoki címet.

Íme, a teljes végeredmény!

 1. Olaszország
 2. Csehszlovákia
 3. Németország
 4. Ausztria
 5. Spanyolország
 6. Magyarország
 7. Svájc
 8. Svédország
 9. Franciaország
 10. Hollandia
 11. Argentína
 12. Románia
 13. Egyiptom
 14. Brazília
 15. Belgium
 16. Egyesült Államok

A cikk forrása: nemzetisport.hu