fbpx

Az eddigi vb-kről röviden: a svédországi bajnokság, az addigi leggyengébb szereplésünk

Így, hogy ennyire beleszaladtunk a júniusba is, már elmondhatjuk: akár az ujjaink segítségével tudjuk visszaszámolni a napokat a labdarúgó-világbajnokság kezdetéig. Ennek örömére összeszedjük Nektek röviden, hogy mik történtek az eddigi vb-ken. Most az 1958-as svédországi tornán a sor; utazzatok velünk kicsit vissza az időben!

A magyarok addigi legrosszabb vb-szereplése

Ahogy előző cikkünkben is említettük, a magyar csapat ezekben az időkben brillírozott, az ’54-es vb-n is megcsillogtatták tehetségüket a nemzeti tizenegyünk tagjai. Azonban a hatodik világbajnokságra, 1958-ra igencsak megfogyatkozott az a bizonyos Aranycsapat: Puskás, Czibor és Kocsis már külföldön éltek, többen pedig egész egyszerűen kikoptak a keretből, így a hajdani Aranycsapatból már csak Grosics Gyula, Bozsik József, Hidegkuti Nándor, Budai II László, Szojka Ferenc és Kárpáti Béla voltak „hadra foghatók”. Ennek megfelelően sajnos az eredményeink sem alakultak túl fényesen: már a csoportküzdelmek után szedtük a sátorfánkat, és utazhattunk is haza Svédországból. A 10. helyet szereztük meg a bajnokságban – ez volt az addigi legrosszabb teljesítményünk.

A szovjet csodakapus és az elegáns franciák

A szovjetek 1956-ban megnyerték az olimpiát, de érdekes módon a 6. labdarúgó-világbajnokságig nem neveztek erre a rangos eseményre. Ekkor pedig rögtön be is jutottak a legjobb a 8 közé, amiben nem kis szerepet játszott a csodakapusuk, a „Fekete Pók”, Lev Jasin, aki végig bámulatos teljesítményt nyújtott (hogy egy kis aktualitást vigyünk a témába: nem úgy, mint szegény Karius). Érdekes módon a torna kapusa címet végül mégsem Jasin nyerte el.

Ami a franciák játékát illeti, sokan úgy vélik, ők játszották a bajnokság legelegánsabb futballját. Az eleganciához ráadásul mérhető teljesítmény is társult, tőlük került ki a gólkirály is – Fontaine, a maga 13 találatával.

Az ifjú Pelé

Nemcsak csodakapus, hanem csodacsatár is felbukkant a svédországi világbajnokságon, aki nem volt más, mint a brazilok játékosa, Pelé. A fiú ekkor még csak 17 éves volt, mégis tátott szájjal figyelték a szakértők, hogy hogyan is bánik a labdával. Nem véletlenül lett belőle a világbajnokságok történetének legfiatalabb gólszerzője…

Nem is szaporítjuk tovább a szót, hiszen Pelé nevét mindenki ismeri. Nézzük inkább, hogyan alakult a végeredmény!

 1. Brazília
 2. Svédország
 3. Franciaország
 4. NSZK
 5. Jugoszlávia
 6. Wales
 7. Szovjetunió
 8. Észak-Írország
 9. Csehszlovákia
 10. Magyarország
 11. Anglia
 12. Paraguay
 13. Argentína
 14. Skócia
 15. Ausztria
 16. Mexikó

A cikk forrása: nemzetisport.hu