fbpx

Az első világbajnokság, Puskás és az Aranycsapat: Magyarország focitörténelem 2. rész

Hogyan fejlődött hazánkban a foci, melyek voltak a magyar futballtörténelem mérföldkövei? Hogyan zajlott az első világbajnokság, milyen legendás győzelmek könyvelhetők el a hajdani magyar csapatoknak? Cikksorozatunk első részében olvashattatok a magyar foci „ősrobbanásáról”; most vessük bele magunkat az idővonal közepébe.

„A foot-ball játék kezd már hazánkban is tért foglalni. […] A múlt vasárnap megtartott sikerült első próba valószínűleg arra fogja vezetni a MAC [Magyar Athletica Club] vezetőségét, hogy nemsokára pályát rendeztet be s talán zárkövül egy-két versenyt is rendez ezen játékból” – olvashatta a magyar sportkedvelő közönség a Sport-Világ című magazin egyik, 1896. (bizony, nincs elírva) évi számában. Nos, egy-két versenynél azért több lett belőle.

Előző cikkünkben megismerkedhettetek a kezdetekkel; zárszóként azt említettük, hogy 1925-ben a labdarúgás odáig fejlődött hazánkban, hogy már egyenesen a legerősebb nemzeti sportunknak számított. Ugorjunk a történtek közepébe.

A világbajnokságok kezdete

Fortuna nem mosolygott ránk az első hatalmas összecsapássorozaton: az első labdarúgó világbajnokságot – a labdarúgás legrangosabb eseményeként aposztrofálva – 1930-ban rendezték meg, s a bajnokságon a magyarok nem csillogtathatták meg tudásokat. Ennek azonban érthető oka volt, ugyanis az egyes országok nem selejtezők alapján, hanem meghívásos módon kerültek a versenyzők közé. 1934-ben viszont már más volt a helyzet, s az első selejtezőn meg is mutathattuk Bulgáriának, hogy bizony jól bánunk a labdával (az oda- és visszavágón is magabiztos győzelmet produkáltunk). Ezután Egyiptomot is magunk mögé utasítottuk, viszont sajnos az osztrákok megálljt parancsoltak csapatunknak.

Akit nem hagyhatunk említés nélkül…

A család elsőszülött gyermekeként jött világra, édesapja szintén labdarúgó volt, aki félprofi szerződést kapott a Kispesttől. Környékbeli grundokon koptatta társaival naphosszat a saját készítésű rongylabdát, majd tizenhat évesen már a Kispest NB I-es felnőtt csapatában mutatkozott be – 9 évvel később, 1952-ben pedig már ő volt a magyar válogatott csapatkapitánya. Kiről is beszélünk? Természetesen Puskás Ferencről! Arról a Puskás Ferencről, aki 85 válogatott meccsén 84 gólt lőtt, s számos gólkirályi címet zsebelt be (később a Real Madrid égisze alatt is). Öcsi – minden idők legsikeresebb góllövője – ezután edzőként bejárta a világot, majd pályája végén hazatért Magyarországra.

Az Aranycsapat kora

Noha a mostanában történtek fényében talán nehéz elhinni, válogatottunk 1945-ben 100%-os mérleget produkált, majd 2 évvel később megnyertük az első alkalommal kiírt Balkán-kupát, utána az Európa-kupát, aztán a második Balkán-kupát is. Mondjuk ki nyugodtan: teljesítményünktől mindenkinek leesett az álla. A „hivatalos” értelemben vett Aranycsapat csak ezután, 1949-ben állt össze, és 1949 és 1956 között 74 mérkőzéséből 55-öt megnyert, 12-n pedig döntetlen eredményt ért el. Az időszak egyik legnagyobb dicsősége a Helsinki Olimpián elért aranyérmünk volt.

„Egy hétre jöttek, hét-eggyel mentek…”

1953-ban egykori tanítómestereink, az angolok ellen játszottunk, ráadásul idegenben. A találkozón nem kis meglepetés érte a hazai csapatot, ugyanis 6:3-ra vertük meg őket, amivel sikerült kiváltanunk immár az egész futballvilág csodálatát. A budapesti visszavágó előtt a leigázott angol csapat a Balatonon pihente ki a fáradalmait, majd a meccsen ismét csúnya, ezúttal 7:1-es vereséget szenvedtek „fiainktól”. (Azóta ismert a mondás: „az angolok egy hétre jöttek, hét-eggyel mentek…”.) A sikerekkel tarkított menetelésünknek a németek vetettek véget, akik az 1954-es világbajnokság döntőjén (2:0-ról 3:2-re fordítva) arattak győzelmet a magyar csapat felett.

Óriási gólzápor, hatalmas páli fordulatok… és még csak az ’50-es éveknél tartunk. Tarts velünk cikksorozatunk következő, befejező állomásán, ahol áttekintjük focitörténelmünk sarkalatos pontjait a 2000-es évekig bezárólag!

FOR ENGLISH PLEASE SCROLL DOWN

Koronavírussal kapcsolatos információk buborékfoci szolgáltatásunkról

Kedves Látogató!

Kérjük, olvasd el az alábbi tájékoztatónkat, amelyben összeírtunk minden szükséges információt, amely buborékfoci szolgáltatásunkat érinti. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy maximális odafigyeléssel, szabálybetartással és könnyített ügyfélkötelezettségekkel biztosítani tudjuk a borús időkben leginkább szükséges boldogsághormont termelő szolgáltatásainkat.

Buborékfoci szolgáltatásunk problémamentesen üzemel, és várjuk kedves csoportjainkat! A magyarországi kormányrendelet szerint csak a 100 fő feletti létszámú sportesemények lettek beszüntetve, mi ezeket nem haladjuk meg, így szabályosan működhet a tevékenységünk. A rendeletek frissítését folyamatosan követjük, így itt is a legaktuálisabb hírekkel szolgálunk.

A buborékfoci (amivel már a hazai legismertebb sportkommunikációs Facebook profilja is példálózott) járványidőszakra vonatkozóan is könnyen megkaphatná a világ legbiztonságosabb sportja kifejezést, ugyanis nem csak az ütközésektől, de a személyes kontaktusoktól is megvédenek az óriásbuborékok, amelyben játszotok. Így gyakorlatilag új értelmet adnak a vírusoktól való védekezés módszereinek, miközben még jót is szórakoztok.

Higiéniai megfelelés!

  • Biztosíthatunk titeket arra vonatkozóan, hogy felszereléseinket nagyon alaposan fertőtlenítjük minden használat után, így kizárva bárminemű fertőzöttséget.
  • Nem fogadunk ügyfeleket egyetlen országból sem, amelyet A vagy B kategóriájú járványveszéllyel illetnek.
  • Animátoraink a helyszínen igényeknek megfelelően biztosítanak egyszer használatos maszkot, gumikesztyűt és kézfertőtlenítő szereket.

Frissített fizetési feltételek:

2020.03.14. napjától kezdődően semmilyen előleget nem kérünk el ügyfeleinktől szolgáltatásunk megrendelése esetén, hogy ne kelljen attól tartania bárkinek is, hogy elvész az összeg, amennyiben a járványhelyzet ellehetetleníti az esemény lebonyolítását. Így nyugodtan tervezhettek velünk – mi majd alkalmazkodunk hozzátok és az aktuálisan kialakult helyzethez.

Coronavirus information about our bubble service

Dear Visitor!

Please read our information below, where we have compiled all the necessary information regarding our bubble service. We do our best - with utmost care, compliance and lightened customer obligations - to provide the services that are most needed in the cloudy times, to produce the hormone of happiness.

Our bubble football service is running smoothly and we are waiting for our dear groups! According to the Hungarian government decree, only sports events of more than 100 people have been discontinued and we do not exceed them, so our activities can function properly. We are constantly updating the regulations to keep you up to date.

Bubble football (which is already exemplified by the profile of the most well-known sports communication Facebook in Hungary) could easily be referred to as the safest sport in the world, as it protects not only the collisions but also the personal contacts in which you play. So they give virtually new meaning to how to protect yourself from viruses while having fun.

Hygiene Compliance!

  • We can assure you that our equipment will be thoroughly disinfected after each use, thus eliminating any contamination.
  • We do not accept clients from any country with a Category A or B epidemic.
  • Our animators provide on-site disposable masks, rubber gloves and hand disinfectants as required.

Updated Payment Terms:

As of 14/03/2020, we will not require any advance payment from our customers when ordering our service so that you do not have to worry about losing the amount if the epidemic disables the event. That way you can plan with us - we will adapt to you and the current situation.