fbpx

Célozz és lőj: archery tag, „Az éhezők viadala” biztonságosan

Mivel egyre nagyobb teret hódít magának az eredetileg Amerikából induló extrém játék, az ún. archery tag – magyar fordításban: ’íjászharc’ –, úgy gondoltuk, mi sem maradhatunk ki a jóból: elhoztuk Nektek „a biztonságos éhezők viadalát” a tőlünk megszokott precizitással és körültekintéssel fűszerezve. Na, de térjünk vissza a lényegre: mi is az az archery tag?

Az archery tag-ről röviden

Az archery tag ötlete 2011-ben pattant ki egy waterlooi fiatalember, John Jackson fejéből; az igazi népszerűség a játék számára azonban kicsit később érkezett meg „Az éhezők viadala” című könyv- és filmsorozat által: Jackson ugyanis, felismerve ezt a remek lehetőséget, a helyi filmpremierekre archery tag játékokkal készült, így népszerűsítve a sportot. Ahogy a játék ismertsége rohamosan nőni kezdett, az ötletgazda számos helyszínen levédette az archery tag-et (Amerikán kívül többek között Oroszországban és Peruban is), de szerencsére nekünk megvolt a lehetőségünk arra, hogy belevessük magunkat az íjászharcba, így elhoztuk azt Nektek.

Az íjászharc tehát mondhatni a paintball és „Az éhezők viadala” ötvözete: csapatokban egymásra kell vadásznotok nyilakkal, íjászfelszereléssel felvértezve – azonban lényeges, hogy komoly bántódása senkinek nem eshet, hiszen a nyílvesszők vége habszivaccsal van tompítva. A két csapat két külön térfélen helyezkedik el, a pálya mindkét felén fedezékekkel, melyeket nálunk az óriási ballonjaink biztosítanak. A méretes búvóhelyeken túl más eszközökkel is garantáljuk, hogy az – egyébként egymástól távol álló – adrenalin és biztonság ennél a szolgáltatásunknál is kéz a kézben járjanak: minden játékosunknak biztosítunk védőmaszkot és alkarvédő felszerelést is.

Hogyan kell játszani az archery tag-et, mik a játékszabályok?

Attól függően, hogy „egymás darálása” vagy inkább a taktikai szempontok szem előtt tartása a cél, kétféle módon lehet játszani az íjászharcot.

  • Egyenes kieséses játék:
    Ebben az esetben a két csapat tagjai addig próbálják egymást kiiktatni egy-egy nyílvesszővel való eltalálással, amíg az egyik csapat létszáma el nem éri a nullát. Még izgalmasabbá teszi a játékmenetet, hogy a tagoknak kétféle lehetőségük is van csapattársaik visszaállítására: ha a középen lévő semleges zónában elhelyezett céltáblát eltalálják, vagy ha elkapnak egy ellenfél által kilőtt nyílvesszőt röptében, egy-egy csapattag újra harcba szállhat a csatamezőre visszatérve.
  • Pontgyűjtés:
    Ebben az esetben nem egymás kiejtése, hanem kizárólag a pontgyűjtés a cél. A játékmenet hasonló, mint az egyenes kieséses verzió esetében, azonban itt az ellenfél meglövésével, a céltábla eltalálásával és a nyílvesszők elkapásával is pontokat lehet szerezni. A bíró nyomon követi az eseményeket, és a játékmenet végén összesíti a pontokat, így kihirdetve a nyertes csapatot.

A játék kezdete mindkét esetben „ráfutással” történik: a középen, a semleges zónában elhelyezett nyílvesszőkért sípszóra indulnak meg futva mindkét csapat tagjai az alapvonalról. A szabály egyszerű: „aki kapja, marja” – azaz amennyit nyílvesszőt szerzel a semleges zónából, annyival tudod elkezdeni a játékot.

Hol lehet archery tag-et játszani, kik vehetnek részt benne?

A válaszaink ezekre a kérdésekre meglehetősen egyszerűek: szinte mindenhol és szinte bárki (12 éves kor felett)!

Mivel beszereztünk minden szükséges felszerelést az íjászharchoz kiváló minőségben, és – ahogy fentebb említettük – esetünkben adottak a praktikus fedezékek is, szerencsére gyakorlatilag bárhol fel tudunk állítani archery tag pályát (kültéren és beltéren egyaránt), de természetesen állandó pályáink közül is választhatnak íjászharcra vágyók. Mi mindent biztosítunk, ami a küzdelemhez szükséges, a játékosoknak mindössze három dolgot kell magukkal hozniuk: a harcias szellemüket, a taktikai szemléletmódjukat és a mozogni vágyásukat.

A játékot minden 12 éven felüli érdeklődőnek jó szívvel ajánljuk; az íjászharc közkedvelt koedukált játék, így fiatalabbak, idősebbek, férfiak, hölgyek egyaránt harcolhatnak az „életben maradásért”; bárki jól érvényesülhet, aki ügyesen alkalmazkodik a küzdelem körülményeihez.

Akárhol és akárhányan is játsszátok az archery tag-et, az örök tanács:

Célozz és lőj, vetődj, nyilazz ugrás közben, zúdíts társaiddal összefogva nyílzáport az ellenfélre – egy cél lebegjen a szemeid előtt: maradj mindig túlélő!

Ha kedved támadt kipróbálni az archery tag-et, ide kattintva tudsz jelentkezni. Íme, egy kis ízelítő az első saját játékunkról: