fbpx

Futball újragondolva: buborékfoci, a legbiztonságosabb extrém sport

Az „extrém sport” kifejezés és a „futball” szó alapvetően ritkán szerepelnek egy mondatban, még kevésbé gyakori, hogy társul ehhez a furcsa pároshoz a „biztonságos” jelző. Hazánkban viszont immár ötödik éve, hogy magabiztosan elmondhatjuk: ha buborékfoci játszására adnánk a fejünket (pontosabban teljes testünket), úgy próbálhatunk ki egy igazán élvezetes extrém sportot, hogy közben a hajunk szála sem görbül (a kócosságot tekintve azért nincsenek illúzióink). Lássuk, mi is pontosan a buborékfoci, és hogyan veti meg a lábát egyre határozottabban itthon!

A buborékfociról dióhéjban

A buborékfoci gondolata egy roppant kreatív norvég fiatalember fejéből pattant ki évekkel ezelőtt, s talán maga sem gondolta volna, de ötlete akkora sikert aratott, hogy a sportág rohamosan terjedni kezdett Európa-szerte. Hazánkban öt évvel ezelőtt mi, a Futballon Kft. honosítottuk meg – akkor még nem ismervén magyarul a „buborékfoci” kifejezést, a „futball” és „ballon” szavak játékával törtünk be a hazai piacra ezzel az extrém, ám mégis biztonságos sporttal.

Hogyan kell elképzelni ezt az – elsőként akár furcsának hangzó – tevékenységet? A nevében nem véletlen a „foci” utótag, hiszen a futballhoz hasonló elveken alapszik, azaz két csapat kerget egy focilabdát azzal a céllal, hogy ellenfelük kapujába juttassák azt – azonban van néhány különbség, mely finoman fogalmazva sem elhanyagolható. A buborékfocit egy speciális, átlátszó anyagból készült óriás, ám mégis könnyed ballon segédletével játsszák, amelyet a játékosoknak saját magukon kell viselniük futballozás közben. Ez a ballon térdtől egészen fejbúbig megvédi a játékosokat mindennemű sérüléstől ütközés esetén, ami teljesen új értelmet ad így a labdarúgásnak: a cél ugyan változatlan (az ellenfél kapujába kell juttatni a labdát átgondolt, taktikus csapatmunkával), az eszköztár azonban gyakorlatilag a végtelenségig bővül a büntetlen ütközések, lökdösődések, ugrálások által. Ennek eredményeképp pedig egy rendkívül látványos, szórakoztató sportot űzhetünk a ballonok nyújtotta biztonságban, és a játékosok a focihoz használt izomcsoportok mellett a mulatságos ütközésekkel garantáltan megmozgatják rekeszizmaikat is.

… de mire jó a buborékfoci, és milyen korosztálynak ajánlott?

A ballonokban játszott labdarúgás kortól és nemtől független: nők és férfiak egyaránt élvezik a felhőtlen mozgásformát, s a 7-8 éves korú gyermekek ugyanúgy izgalommal bújnak bele ezekbe az óriási védőburkokba a szülinapi zsúrokon, mint a céges csapatépítő rendezvényen részt vevő felnőtt munkavállalók. Ugyan a lány- és legénybúcsús csapatok azok közé tartoznak, akik a leggyakrabban igényelnek buborékfoci-szolgáltatást, egyre többször találkozhattok ezzel a játékkal falunapokon, iskolai rendezvényeken és fesztiválokon is, hiszen kitelepülést is vállalunk a teljes ország területén (sőt többször tettük már a lábunkat – a ballonjainkkal együtt – a határokon túlra is).

Buborékfociban is lehet tizenkilencre lapot húzni

Ha azt gondolnátok, az extrával ellátott futballt nem lehet extrával ellátni, bizony tévednétek: ugyanis nemrégiben kiépült Budapesten az egyedülálló UV-Buborékfoci pályánk, melynek fontos jellemzője – azon túl, hogy sötétben, UV-fényben kergetik a foszforeszkáló focilabdát a szintén foszforeszkáló játékosok –, hogy igazi magyar találmány, a sajátunk. A sci-fi filmekbe illő látványvilágot labdarúgás közben a világon egyedülálló módon kis országunkban lehet kipróbálni. Várunk Titeket szeretettel!