fbpx

Hogy is van ez…? Tévhitek a foci szabályaiban

„Ma te vagy feketében, holnap anyád lesz!” „Spori! Csak szaladgálsz, mint apáca a pingvinek között!” „Inkább áramot vezess, ne meccset!” – Ismerősen csengenek ezek a mondatok, hallottad már őket, esetleg ki is szoktak szaladni a szádon? Hajlamosak vagyunk sokszor azt gondolni, hogy jobban értünk a focihoz, mint a bíró. Fusd át a lenti 5 szabályt (amelyek egy játékvezetői tanfolyam anyagában szerepelnek), és rájössz, hogy ez nem feltétlenül van mindig így…

 • Ha két labda van a pályán, nem kell rögtön megállítani a játékot.
  Bizony! Az egyik tévhit, hogy ha 2 labda kerül a focipályára, rögtön meg kell állítani a játékot, ez azonban nem helytálló. Csak abban az esetben kell szüneteltetni a focizást, ha a második labda kimondottan zavarja a játékmenetet.
 • Tizenegyesnél szabad cselezni.
  Ha büntetőrúgásra kerül sor, a nekifutás alatt megengedett a megtévesztésre irányuló cselezés. Ha viszont már befejeződött a nekifutás, akkor a megmozdulás szabálytalan, és sárgalap jár érte.
 • Szándékos kezezésért nem feltétlenül jár sárgalap.
  Vannak olyan szituációk, amelyek esetén nem jár a labda szándékos kezezéséért sárgalap. Ilyen lehet például, ha tévedésből fogja meg a játékos a focilabdát, mert sípszót hall ugyan, de mint utána kiderül, az a sípszó a közönség sorai közül szólt. Ez ilyenkor külső zavaró hatásnak számít.
 • Már a 16-os vonalán történő buktatásért is 11-es jár.
  Többen gondolják, hogy csak az olyan szabálytalan megmozdulásért kell büntetőrúgást ítélni, amely a 16-os vonalán belül történt – de ez tévedés. Ha éppenhogy a 16-os vonalán történik a szabálytalanság, azért ugyanúgy 11-es jár, mintha a 16-oson belüli tér közepén történt volna.
 • A bíró teljesen szabadon határozza meg a hosszabbítás mértékét.
  Félidők végén a hosszabbítás mértékét a játékvezetők minden kötöttség nélkül, maguk szerint határozhatják meg. Nincs olyan irányelv, hogy játékoscsere esetén fél percet, hordágyas ápolás esetén pedig 1 percet kell felszámítani – a bíróknak szabad kezük van a döntés meghozatalában.

Van egy jó hírünk: buborékfoci szabályai ennél jóval egyszerűbbek, ugyanis ott az a szabály, hogy nincs szabály. 

Egy-egy buborékfoci játék alatt akár kézzel is megfoghatjátok a labdát, ha épp bepattan a ballonotokba, cselezni a „többet erővel, mint ésszel” alapján is cselezhettek, és beleszaladhattok bárkibe bármikor gond nélkül. Egyetlen kritérium van: ha góllövés történik, utána „ráfutásos” középkezdés következik sípszóra. Gyertek el, próbáljátok ki!Budapesten több állandó pályánk is van, de vidékre is kitelepülünk szívesen.

A cikk forrása ez az oldal volt.