fbpx

Játékötletek gyerekzsúrra

Ha közeleg egy szülinapi zsúr időpontja, a gyerekek várakozásánál általában csak egy dolog szokott nagyobb lenni: a szülők izgalma, hogy minden jól sikerüljön. Összegyűjtöttünk néhány játékötletet, amelyekkel biztosan emlékezetes szülinapi bulit tudtok összehozni!

Játékok, tanácsok a 3-6 éves korosztály számára

Amint gyermekünk eléri a 3 éves kort, már érdemes célzottan, de játékosan fejleszteni a kézügyességét és koncentráló készségét. A rajzolás és színezés mellett ügyességi játékokat is beiktathatunk a mindennapjaiba, s a játékokkal segíthetjük őt a szabályok elsajátításában is.

Attól függően, hogy beltéren vagy/és a szabadban tervezzük-e a szülinapi zsúrt, többféle játékalternatívában is gondolkodhatunk.

Játékok beltéren:

 • Szoborjáték – táncolás zenére, majd a zene leállására hirtelen mozdulatlanság. A „zsűrinek” meg kel állapítania, hogy ki a legjobb.
 • Házi bábszínház – akár a gyerekeket is bevonva bábjátékosként.
 • „Erre csörög a dió” játék – kettő gyermek kivételével minden gyerek egy kört alkot. Az egyik kiválasztott játékos szemét bekötjük, és a másikkal együtt ő a körön belül áll.  Míg a körben álló gyerkőcök az „erre csörög a dió” dalt énekelgetik, addig a második játékos tapsolva szalad ide-oda (a körben maradva), míg a másik igyekszik őt elfogni.  Amikor elfogja, választunk két új játékost.
 • „Kire gondolok?” játék – lényege, hogy egy másik, a gyerekek által is ismert embert/valamelyik társukat a jó tulajdonságai alapján kell felismerni. Minél több cetlire fel kell írni barátok, tanárok/óvónénik neveit, akiket minden jelenlévő jól ismer. A csapat egyik tagja találgat, a másik vagy többi tag egy általuk kihúzott személyt jellemez.

Játékok a szabadban:

 • Kincskeresés – egyszerű feladatokkal, könnyű térképpel, akár magunk által rajzolva. Szerezzünk be előre ötletes, apró „kincseket”.
 • Fogócska – akár bekötött szemmel, vigyázva a gyerekek testi épségére. Kombinálhatjuk azzal, hogy a megfogott gyermeket tapintás alapján kell felismernie a fogónak.
 • Játszótéri játékok – hinta, homokozó, esetleg ugrálóvár bérlése.

Játékok, tanácsok a 7-12 éves korosztály számára

A gyerekek 7 éves koruktól már egyre ügyesebben használja a tárgyakat és a kezét, egyre jobban fejlődnek a készségei. A játékok során ebben a korban már nem mindegyikük csinálja ugyanazt, képesek különböző szerepeket alakítani, elmagyarázzák egymásnak a szabályokat.

Ahogy a 3-6 éves korosztálynál is, itt is többféle alternatívát találunk a benti és kinti játékokra is.

Játékok beltéren:

 • Activity – nem feltétlenül muszáj hozzá megvenni a társasjátékot, kitalálhatunk saját feladványokat is.
 • Házi disco – akár kombinálhatjuk karaoke-val is, sőt versenyt is csinálhatunk belőle.
 • Csokievőverseny, palacsintaevő-verseny – ügyeljünk arra, hogy szabjuk meg a maximális darabszámot, nehogy egy gyermek rosszul legyen. Például: „ki tud megenni a leggyorsabban 3 db palacsintát?”.
 • Buborékfoci – a buborékfoci a világ legbiztonságosabb extrém sportja gyerekek számára is. Óriási ballonokban rúgják a labdát a kicsik, ahol a gólszerzés mellett a cél az egymással való ütközés is, ami a ballonoknak köszönhetően fájdalommentes, de ami még fontosabb: nagyon mókás. Ha beltéren szeretne a csapat bubifocizni, akkor választhatnak a szülők több budapesti pályánk közül is, de szívesen kitelepülünk választott helyszínre is.
 • Archery tag – másnéven íjász harc, amely szintén biztonságos, hiszen az effajta íjászkodás során a nyílvesszők végei habszivaccsal vannak tompítva. Szintén jöhettek beltéri pályáinkra, de ki is tudunk települni igény esetén felszereléseinkkel.

Játékok a szabadban:

 • Számháború – akár az udvaron, ha van elég hely elbújni, akár játszótéren, van egy közeli erdő szélén.
 • Kincskeresés – ennek a korosztálynak már nehezebb feladatokkal, csapatokra osztva a gyerekeket.
 • Kidobós játék.
 • Buborékfoci – hiszen kültéri pályákkal is rendelkezünk, s a kitelepülést ugyanúgy meg lehet rendelni kinti helyszínre is.
 • Archery tag – amit szintén tudunk szolgáltatni kinti hely esetén is.

Reméljük, tudunk néhány ötletet adni egy tökéletes gyerekzsúr megtartásához. Ha úgy döntöttél, hogy bubifocival egybekötött szülinapi zsúrt szeretnél tartani gyermekednek, akkor szólj nekünk bátran: a kívánt időpontra leszervezzük Neked a megfelelő helyszínt, biztosítunk helyet a nassolásnak-tortázásnak – sőt még a személyre szabott meghívót is megszerkesztjük, ha szükséges.

A cikk forrásai: tutitippek.hucsaladinet.hufemina.huoperencia.com