fbpx

Magyar foci: nemzeti reménység vagy kínos események sorozata? Magyarország focitörténelem – 1. rész

Magyar foci… Mi jut először e kifejezés hallatán egy átlagos magyar ember eszébe? Jobb esetben az Aranycsapat. Kevésbé rossz esetben a 2016-os nyári Eb-láz, amikor sokszor szegényes nemzeti összetartozásunkat meghazudtolva masíroztunk diadalittasan énekelve tömegekben a belváros utcáin. Legrosszabb esetben pedig a vb-selejtező legutóbbi csúfos veresége, amikor is Andorra „pékjei, hentesei és kamionsofőrjei” arattak győzelmet honfitársaink felett. Európa-bajnokság után világbajnokság? Bumm, ez a lufi kidurrant. De: fontosnak tartjuk, hogy a focikedvelő köztudatba visszacsempésszük a reményt, így készítünk egy mini cikksorozatot, melyben összefoglaljuk a magyar futballtörténelem sarkalatos pontjait. Hajrá, fiúk, nagy levegő; tudunk mi újból történelmet írni!

A kezdetek: a magyar futball őskora…

Mikor is gondolták úgy először hazánkban, hogy jó ötlet több férfinak egyszerre egy labdát kergetnie lábbal? A gondolat már bizony az 1800-as évek végén, egészen pontosan 1875-ben megszületett: ekkor hozta be Magyarországra az első „footballt” Eszterházy Miksa, aki a MAC alapítója volt (no nem a számítógépé – sajnos –, hanem a Magyar Athletica Club-é, mely gyakorlatilag a magyar történelem legeredményesebb sportegyesülete, így azért nem kisebb az érdem).  Ezután rendre láttak napvilágot a játékszabályt ismertető különböző írások, így egyre inkább a köztudatba került ez a sport.

Ekkor, a századforduló előtt már alakultak is magyar labdarúgó egyesületek – csak hogy három nagyot említsünk, az UTE 1885-ben, az MTK 1888-ban, az FTC pedig 1899-ben. Ezután már nem sokat váratott magára a Magyar Labdarúgó Szövetség sem a maga 1901-es alapításával; innentől pedig hivatalosan is útjára indult a „nagybetűs” MAGYAR FOCI.

Magyarok mint ifjú padavanok

Mint tudjuk, „lovas nemzet” vagyunk, márpedig a lóhát igen messze van a labdától – így hát valljuk be, kellett egy kis trenírozás, míg labdazsonglőrök lettünk. Eleinte az angoloktól lestük el e mesterség csínját-bínját, ugyanis a korai időszakban több angol vendégjáték volt jellemző hazánkra. Kár tagadni, volt mit tanulni, hiszen válogatottunk 1902-es első hivatalos mérkőzése jó tanulópénz volt: 5:0-s vereséget szenvedtünk az osztrákoktól. Szép lassan azonban tanultunk a hibáinkból, aminek aztán egy igen sikeres nemzeti futballcsapat lett az eredménye.

A siker útján – nincs megállás

A kezdeti nehézségek után számunkra is osztott a sors meglehetősen jó lapokat: egészen odáig tornáztuk fel magunkat, hogy az 1920-as években klubcsapataink egyenesen Európa legjobbjai közé tartoztak. Ezt az időszakot említve nem kisebb eredményekről beszélhetünk – többek között –, mint egy 12:0-s győzelem Oroszországgal és egy 13:1-es győzelem Franciaországgal szemben. 1925-ben pedig a labdarúgás már egyenesen a legerősebb nemzeti sportunkká fejlődött.

Ha érdekelnek a magyar focitörténelem további részletei, olvasd el cikksorozatunk következő részét is, melyben további érdekességeket emlegetünk fel!

FOR ENGLISH PLEASE SCROLL DOWN

Koronavírussal kapcsolatos információk buborékfoci szolgáltatásunkról

Kedves Látogató!

Kérjük, olvasd el az alábbi tájékoztatónkat, amelyben összeírtunk minden szükséges információt, amely buborékfoci szolgáltatásunkat érinti. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy maximális odafigyeléssel, szabálybetartással és könnyített ügyfélkötelezettségekkel biztosítani tudjuk a borús időkben leginkább szükséges boldogsághormont termelő szolgáltatásainkat.

Buborékfoci szolgáltatásunk problémamentesen üzemel, és várjuk kedves csoportjainkat! A magyarországi kormányrendelet szerint csak a 100 fő feletti létszámú sportesemények lettek beszüntetve, mi ezeket nem haladjuk meg, így szabályosan működhet a tevékenységünk. A rendeletek frissítését folyamatosan követjük, így itt is a legaktuálisabb hírekkel szolgálunk.

A buborékfoci (amivel már a hazai legismertebb sportkommunikációs Facebook profilja is példálózott) járványidőszakra vonatkozóan is könnyen megkaphatná a világ legbiztonságosabb sportja kifejezést, ugyanis nem csak az ütközésektől, de a személyes kontaktusoktól is megvédenek az óriásbuborékok, amelyben játszotok. Így gyakorlatilag új értelmet adnak a vírusoktól való védekezés módszereinek, miközben még jót is szórakoztok.

Higiéniai megfelelés!

  • Biztosíthatunk titeket arra vonatkozóan, hogy felszereléseinket nagyon alaposan fertőtlenítjük minden használat után, így kizárva bárminemű fertőzöttséget.
  • Nem fogadunk ügyfeleket egyetlen országból sem, amelyet A vagy B kategóriájú járványveszéllyel illetnek.
  • Animátoraink a helyszínen igényeknek megfelelően biztosítanak egyszer használatos maszkot, gumikesztyűt és kézfertőtlenítő szereket.

Frissített fizetési feltételek:

2020.03.14. napjától kezdődően semmilyen előleget nem kérünk el ügyfeleinktől szolgáltatásunk megrendelése esetén, hogy ne kelljen attól tartania bárkinek is, hogy elvész az összeg, amennyiben a járványhelyzet ellehetetleníti az esemény lebonyolítását. Így nyugodtan tervezhettek velünk – mi majd alkalmazkodunk hozzátok és az aktuálisan kialakult helyzethez.

Coronavirus information about our bubble service

Dear Visitor!

Please read our information below, where we have compiled all the necessary information regarding our bubble service. We do our best - with utmost care, compliance and lightened customer obligations - to provide the services that are most needed in the cloudy times, to produce the hormone of happiness.

Our bubble football service is running smoothly and we are waiting for our dear groups! According to the Hungarian government decree, only sports events of more than 100 people have been discontinued and we do not exceed them, so our activities can function properly. We are constantly updating the regulations to keep you up to date.

Bubble football (which is already exemplified by the profile of the most well-known sports communication Facebook in Hungary) could easily be referred to as the safest sport in the world, as it protects not only the collisions but also the personal contacts in which you play. So they give virtually new meaning to how to protect yourself from viruses while having fun.

Hygiene Compliance!

  • We can assure you that our equipment will be thoroughly disinfected after each use, thus eliminating any contamination.
  • We do not accept clients from any country with a Category A or B epidemic.
  • Our animators provide on-site disposable masks, rubber gloves and hand disinfectants as required.

Updated Payment Terms:

As of 14/03/2020, we will not require any advance payment from our customers when ordering our service so that you do not have to worry about losing the amount if the epidemic disables the event. That way you can plan with us - we will adapt to you and the current situation.