fbpx

Mi fán termett a szurkolás – avagy honnan is erednek a pomponlányok?

Tegyük a szívünkre a kezünket: ha valaki kiejti a száján a „pomponlány” szót, szinte teljesen biztos, hogy egy csapat miniszoknyás, falatnyi toppos, copfos, pálya szélén ugrándozó lányka jut eszünkbe, és kellemesen elmerengünk a lelki szemeink előtt megjelent életképen pár perc erejéig. De vajon ez a kellemes asszociáció akkor is megmaradna, ha kiderülne, hogy eredetileg csak férfiak vettek részt az ilyesfajta buzdításban?

Nem minden nap merül fel egy átlagemberben az a kérdés, hogy vajon hogyan is alakult ki a pomponlányok intézménye, de néhány mondat erejéig érdemes visszamenni e hagyomány gyökereihez – egyrészt mert érdekes, másrészt mert mi is tudunk biztosítani szurkolólányokat buborékfoci játékainkhoz, és szeretünk mi magunk is „mélyre ásni” szolgáltatásainkban. Nézzük meg néhány pontban (a teljesség igénye nélkül), hogyan is fejlődött ki ez a hagyomány!

 • A szervezett szurkolás eredete egészen a késő 18. századi Amerikáig nyúlik vissza, amikor is a függetlenségi háború után a tanárok rendkívül kemény bánásmódban részesítették a diákokat, akik így lázadni kezdtek, és különböző diákcsapatokba verbuválódtak.
 • Az első, főiskolák közötti futballmérkőzés 1869-ben zajlott a Princeton és a Rutgers Egyetem között; 1880-ra pedig a Princetonnak már egy komplett saját szurkolói csapata volt – csak és kizárólag férfi tagokból. Ezen a ponton javasolnánk neked, kedves böngészőnek, hogy próbálj meg elszakadni az alábbi képtől gondolatban:

Ugyanis a valóság inkább erre hajazott:

Ami egy fokkal tagadhatatlanul kellemesebb.

 • A nők csak 1923-ban vehettek részt először a szurkolásban; addigra már a kántálás mellett mindenféle akrobatikus mozdulattal is bővült a buzdítás tárháza.
 • Érdekesség, hogy a fentebb említett 1923-as dátum ellenére a ’40-es évekig nem alakultak ki nagyobb női szurkolócsapatok – mégpedig azért, mert ekkoriban rengeteg egyetemista korú férfi ment harcolni a második világháborúba, teret engedve ezzel a pomponlányok elterjedésének. Egy piros pont a világháborúnak.
 • 1961-ban hivatalossá is vált ez a tevékenység: Lawrence „Herkie” Herkimer ekkor alapította az NCA-t, azaz a National Cheerleaders Association-t („Pomponlányok Nemzeti Szövetsége”). Herkie volt az, aki levédette a pompont, és teljes üzletágat épített ki e tevékenység köré.
 • Ezután a csapatbuzdítás egyre szélesebb körben hódított, és eredeti célján túl már a közönség szórakoztatása is bekerült a repertoárjába; sőt már nagyszabású versenyeken is indulnak egymás ellen a szurkolói csapatok.
 • Mindemellett további érdekesség, hogy a pomponlányok kicsiny hazánkban is megvetették csinos kis lábukat – olyannyira, hogy akár buborékfoci mérkőzéseken is szívesen buzdítják a csapatokat a még nagyobb élmény érdekében. Úgyhogy ha Budapesten jársz és buborékfocizni szeretnél, tudod a dolgod: klikk ide és a mezők kitöltésekor jelöld be a „pomponlányok” opciót, vagy ha az kényelmesebb, keress minket elérhetőségeinkbármelyikén, és intézzük helyetted a „piszkos munkát”. Haaaaajrá!

A cikk forrása: ez az oldal.

FOR ENGLISH PLEASE SCROLL DOWN

Koronavírussal kapcsolatos információk buborékfoci szolgáltatásunkról

Kedves Látogató!

Kérjük, olvasd el az alábbi tájékoztatónkat, amelyben összeírtunk minden szükséges információt, amely buborékfoci szolgáltatásunkat érinti. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy maximális odafigyeléssel, szabálybetartással és könnyített ügyfélkötelezettségekkel biztosítani tudjuk a borús időkben leginkább szükséges boldogsághormont termelő szolgáltatásainkat.

Buborékfoci szolgáltatásunk problémamentesen üzemel, és várjuk kedves csoportjainkat! A magyarországi kormányrendelet szerint csak a 100 fő feletti létszámú sportesemények lettek beszüntetve, mi ezeket nem haladjuk meg, így szabályosan működhet a tevékenységünk. A rendeletek frissítését folyamatosan követjük, így itt is a legaktuálisabb hírekkel szolgálunk.

A buborékfoci (amivel már a hazai legismertebb sportkommunikációs Facebook profilja is példálózott) járványidőszakra vonatkozóan is könnyen megkaphatná a világ legbiztonságosabb sportja kifejezést, ugyanis nem csak az ütközésektől, de a személyes kontaktusoktól is megvédenek az óriásbuborékok, amelyben játszotok. Így gyakorlatilag új értelmet adnak a vírusoktól való védekezés módszereinek, miközben még jót is szórakoztok.

Higiéniai megfelelés!

 • Biztosíthatunk titeket arra vonatkozóan, hogy felszereléseinket nagyon alaposan fertőtlenítjük minden használat után, így kizárva bárminemű fertőzöttséget.
 • Nem fogadunk ügyfeleket egyetlen országból sem, amelyet A vagy B kategóriájú járványveszéllyel illetnek.
 • Animátoraink a helyszínen igényeknek megfelelően biztosítanak egyszer használatos maszkot, gumikesztyűt és kézfertőtlenítő szereket.

Frissített fizetési feltételek:

2020.03.14. napjától kezdődően semmilyen előleget nem kérünk el ügyfeleinktől szolgáltatásunk megrendelése esetén, hogy ne kelljen attól tartania bárkinek is, hogy elvész az összeg, amennyiben a járványhelyzet ellehetetleníti az esemény lebonyolítását. Így nyugodtan tervezhettek velünk – mi majd alkalmazkodunk hozzátok és az aktuálisan kialakult helyzethez.

Coronavirus information about our bubble service

Dear Visitor!

Please read our information below, where we have compiled all the necessary information regarding our bubble service. We do our best - with utmost care, compliance and lightened customer obligations - to provide the services that are most needed in the cloudy times, to produce the hormone of happiness.

Our bubble football service is running smoothly and we are waiting for our dear groups! According to the Hungarian government decree, only sports events of more than 100 people have been discontinued and we do not exceed them, so our activities can function properly. We are constantly updating the regulations to keep you up to date.

Bubble football (which is already exemplified by the profile of the most well-known sports communication Facebook in Hungary) could easily be referred to as the safest sport in the world, as it protects not only the collisions but also the personal contacts in which you play. So they give virtually new meaning to how to protect yourself from viruses while having fun.

Hygiene Compliance!

 • We can assure you that our equipment will be thoroughly disinfected after each use, thus eliminating any contamination.
 • We do not accept clients from any country with a Category A or B epidemic.
 • Our animators provide on-site disposable masks, rubber gloves and hand disinfectants as required.

Updated Payment Terms:

As of 14/03/2020, we will not require any advance payment from our customers when ordering our service so that you do not have to worry about losing the amount if the epidemic disables the event. That way you can plan with us - we will adapt to you and the current situation.