fbpx

Sportolási ötletek őszre

Még élvezhetjük az indián nyár melengető sugarait, és egy darabig még kis erőszakkal, enyhén összeszorított fogakkal BKV-zhatunk strandpapucsban munkába menet, de hamarosan megállíthatatlanul beköszönt az igazi ősz. Összeszedtünk néhány sportolási ötletet, ami jó alternatíva lehet kissé zimankósabb időjárás esetén is – sőt több olyan is van köztük, ami így még szebb élményt is nyújt (és nem csak azért, mert a nyári verziójukkal ellentétben nem 42 fokos árnyékban leheljük ki a lelkünket lihegve).

Nordic walking

Biztosan mindenki látott már sétabottal közlekedő túrázókat – nos, ennek a fajta mozgásnak a hivatalos neve a Nordic walking, mely több szempontból is előnyös mozgásforma:

  • növeli az állóképességet,
  • erősíti az izmokat,
  • oldja a stresszt,
  • és javítja a vérkeringést is.

A sétabot használata e tevékenység közben igencsak hasznos, mert így csökkenthetjük a csípőnkre és a térdeinkre háruló terhelést. A Nordic walking olyannyira nem csak egyszerű „sétálgatás”, hogy még tanfolyamot is indítanak hozzá, ahol el lehet sajátítani többek között különböző lépéskombinációkat is. Azt pedig, hogy miért javasoljuk ezt a mozgást ősszel, talán nem szükséges sokáig taglalni – a gyönyörű sárga levelek és az illatos táj magukért beszélnek.

Ha meghoztuk kedvedet e sporthoz, például itt tudsz jelentkezni. Egy biztos: mi kipróbáljuk!

Lovaglás

Próbáljatok meg ne kuncogni a „lovaglás” szó olvasatán, és ha kérhetjük, ne az a vicc jusson elsőként eszetekbe, hogy „szeretek lovagolni, csak mindig beverem a fejem az éjjeli szekrénybe”. Mert nekünk ez jut elsőként eszünkbe 

Úgyhogy ha közösen túl vagyunk ezen, akkor gondoljunk inkább arra, hogy ez a sport mennyire erősíti a combizmot és mennyire javítja a testtartást! Nem beszélve arról, hogy a lovaknak alapvetően van egy nyugtató kisugárzásuk, így stresszoldásnak sem utolsó ez a mozgásforma. De nem csak ezek vannak a lovaglás „pro” oldalán, hiszen az…

  • fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációt,
  • erősíti a felelősségtudatot és a szociális érzéket,
  • illetve javítja a légzést.

Ha kedvet kaptál ehhez a mozgáshoz, Budapesten több helyen is neki tudsz kezdeni az alapoktól.

Jóga a szabadban

A jógát ugyan szintén bármelyik évszakban lehet gyakorolni, azonban az ősz azért is kiemelten kellemes e szempontból, mert a szabadba is ki lehet menni jógázni, így még teljesebb lehet az átszellemülés egy gyönyörű őszi tájnál, mikor a testünk is – hasonlóan a természethez – elkezd kicsit lassítani, „befelé fordulni”.  Miért is hasznos a jóga?

  • Mert segít a méregtelenítésben. Jógázás közben hőt termel testünk, ami miatt izzadással hűtjük magunkat, ezzel pedig ürülnek a méreganyagok a szervezetünkből – ami ugyan nem egy Nobel-díjat érdemlő észrevétel. Ugyanakkor emellett azt is meg kell említeni, hogy az izzadáson túl azért is segíti a jóga a méregtelenítést, mert a belső szervek fizikai préselésével stimulálja azokat arra, hogy fokozottabban kivegyék a részüket ebből a feladatból.
  • Mert javítja az emésztést azáltal, hogy a különböző mozgások, légzésgyakorlatok által folyamatos masszázs biztosít a hasüregi szerveknek.
  • Mert az alakformálásban is szerepet játszik, hiszen az izmok folyamatosan fejlődnek a jógázás során. Ráadásul mivel ez a mozgás a hátizmot is erősíti, így a testtartás is javul.

Több olyan hely is van Budapesten, ahol belevághatsz a jógázásba. Itt van néhány!

Buborékfoci, UV-buborékfoci

Lehet, hogy szakmai ártalom, de az őszi sportok említésekor nem mehetünk el a buborékfoci és az UV-buborékfocimellett sem szó nélkül. Míg előbbi kültéren és beltéren egyaránt garantálja az élménydús szórakozást, utóbbi kimondottan csak beltéren játszható a hozzá kapcsolódó infrastruktúra okán (kivilágított pálya és kapuk, felszerelt UV-lámpák).

Buborékfoci során egy-egy speciális, átlátszó anyagból készült óriás buborékba/ballonba bújnak a játékosok, ami térdtől egészen fejbúbig megvédi őket mindennemű ütközéstől, sérüléstől. Így pedig új értelmet nyer a labdarúgás, hiszen az lesz a cél, hogy büntetlenül ÜTKÖZZETEK, borítsátok fel egymást, így juttassátok a kapuba a labdát!

Az UV-buborékfoci annyiban különbözik hagyományos társától, hogy a játék neon mezben, sötétített pályán, sejtelmes UV-fényben zajlik. Ha fokozni szeretnétek a látványvilágot, akkor bekenhetitek egymást foszforeszkáló testfestékkel is, és máris kezdődhet a Jedik és Sithek látványos összecsapására emlékeztető, magával ragadó harc!

Hagyományos és UV-buborékfocira is ezen az oldalon tudsz jelentkezni. Ráadásul nem kell budapestinek lenned ahhoz, hogy átélhesd a bubifoci nyújtotta élményeket, hiszen „normál” bubifocinkkal kitelepülést is vállalunk az ország bármely pontjára!

A cikk forrása ezez és ez az oldal volt.