fbpx

Az eddigi vb-kről röviden: az 1954-es magyar csalódás

Ugyan nem jutottunk ki a vb-re, ettől függetlenül biztosak vagyunk benne, hogy sokan fogunk nyakig úszni a vb-lázban. Bele sem merünk gondolni, milyen izgatottak lennénk akkor, ha a mi nemzeti tizenegyünk is csatasorba állna, ahogy például az 1954-es világbajnokság esetében is tették. És nem is akárhogy…

A hidegzuhany: az NSZK-győzelem

A helyszín: Svájc. Az évszám: 1954. Az esemény: az ötödik futball-világbajnokság. A csalódás mértéke: óriási. Hogy miért? Mert az Aranycsapatunk dübörgött ekkoriban, sikert sikerre halmoztak, a vb döntőt mégis elbuktuk. Igazi favoritnak számított a magyar csapat: ’52-ben elhoztuk az olimpiai aranyérmet, az ’53-as Európa-kupán is diadalt arattunk, s a legendás angolok ellen is brillíroztunk (gondoljunk csak az – egy másik cikkünkben említett – „egy hétre jöttek, hét-eggyel mentek” mondásra, ami épp egy ilyen magyar-angol mérkőzésre utal). Mondhatjuk: a csapattagoknak a kis(láb)ujjukban volt minden tudás, amire szükség volt a magabiztos diadalmenetekhez.

Mindezek ellenére az NSZK meg tudott minket verni a döntőben 3:2-re – az az NSZK, akiket a csoportkörben mi 8:3-ra (!) győztünk le. Egy szónak is száz a vége: az ötödik vb döntőről rendkívül csalódottan ballagtak haza mind a magyar szurkolók, mind a játékosok. (Azért láthatjuk, hogy itt még fényévekre vagyunk az önkéntelen, Tourette-szindróma-szerű „K*rva gyenge!” bekiabálástól.

Nem csak mi voltunk csalódottak

Rajtunk kívül Uruguaynak is volt oka a szomorkodásra: hiába nyerték meg az első és a negyedik világbajnokságot is, ezúttal nem tartották meg ezt a „jó szokásukat”. Hiába őrizték 30 éve veretlenségüket, nekünk sikerült őket 4:2-re felülmúlni.

Csak hogy happy end-del fejezzük be rövid cikkünket – ahogy a híradóban is be szokták mondani a kannibál sorozatgyilkosok után a kispandák születését –: a bajnokság gólkirálya egy magyar játékos lett, Kocsis Sándor.

Ez pedig a torna végeredménye:

 1. NSZK
 2. Magyarország
 3. Ausztria
 4. Uruguay
 5. Brazília
 6. Anglia
 7. Jugoszlávia
 8. Svájc
 9. Törökország
 10. Olaszország
 11. Franciaország
 12. Belgium
 13. Mexikó
 14. Csehszlovákia
 15. Skócia
 16. Dél-Korea

A cikk forrása: nemzetisport.hu